Amazon är på gång med en ny generation av sin eInk-baserade läsplatta Kindle, och den verkar gå under namnet Oasis. Nyheterna är en mindre, lättare och tunnare e-boksläsare med bättre batteritid. Oasis är designad till att mer efterlikna en vanlig bok och fungerar med enhandsgrepp (illustrationen föreställer en annan läsplatta)..
Nu är varken Kindle eller någon av de konkurrerande läsplattorna speciellt stora i Sverige. Försäljningen av e-böcker pekar hela tiden uppåt men de stor fortfarande för en liten del av marknaden jämfört med pappersböcker. Svenskarna vill fortfarande läsa på papper.
När jag frågar läsare och andra om huruvida de läser e-böcker så visst händer det, men som regel väljer man att läsa på sin smartphone eller surfplatta. Syftet med en specifik läsplatta verkar inte riktigt slagit igenom här hemma, på samma sätt som i exempelvis USA.
Men faktum är att det är en väldigt stor skillnad på en läsplatta med eInk-baserad skärm jämfört med en surfplatta. eInk, elektroniskt bläck, är ingen häftig skärm. Den erbjuder svart text på ljus bakgrund, med långsam uppdatering.
Även om det till exempel går att surfa på en läsplatta är det en förskräcklig upplevelse. Det påminner om när jag runt år 2000 surfade på min Palm V via Bluetooth-uppkoppling till mobilen. Det var också en förskräcklig upplevelse.
eInk gör läsning som på papper
När det kommer till att läsa e-böcker är det dock helt annorlunda. Det är ganska exakt som att läsa på papper. En LCD-skärm på en surfplatta anstränger ögonen på ett annat sätt, och sätter du dig utomhus och i solen så fungerar det knappt alls. Det här är dock inget problem med en läsplatta. Det är inte svårare att se än om du hade läst på papper.
En annan detalj är batteritiden. Amazon Oasis har två batterier; ett mindre internt som klarar två veckors användning, samt ett större som sitter i skalet. När du sätter din Kindle Oasis i skalet så laddas läsplattan från batteriet i skalet. Det här batteriet håller i sin tur för upp till två månaders användning. Så du kan ta med ig din läsplatta till semestern utan att ladda batteriet en enda gång. (Källa: TechCrunch)
Att gå från pappersböcker till en läsplatta har en viss tröskel, men den är inte speciellt hög. Skillnaden är att läsplattan är lättare och tunnare än en pappersbok, och istället för att bläddra manuellt trycker du på en knapp. Och utöver det rymmer din läsplatta minst ett par hundra romaner, eller många tusen om du skaffar ett minneskort.
Men varför byter inte bokläsarna då?
Det största hindret att gå från pappersböcker till en läsplatta är delvis kostnaden för läsplattan, men framför allt tror jag att det är en konservativ vanesak. ”Jag vill läsa mina böcker på papper”, är det vanligaste svaret jag får.
Och det är egentligen synd. Tänk om folk helt övergått till e-böcker. Utbudet av böcker hade ökat – det är superenkelt för en författare att ge ut sin e-bok själv via exempelvis Publit. Och priserna hade förändrats.
De stora kostnaderna för en pocketbok ligger i tryck och distribution, kvar till författaren är korvören. Hade man skalat bort papper, tryck och enorma kostnader för att skicka runt böcker till butiker runt om i landet, hade många fler författare kunnat försörja sig på sina böcker. Och förlagen hade kunnat ge ut många fler böcker eftersom den ekonomiska risken blvit så mycket mindre.
Den nya Kindle Oasis börjar släppas i slutet av april, och kommer att kosta motsvarande cirka 2400 kronor (mer efter skatter). Men det finns gott om betydligt billigare alternativ.
- Kobo GLO HD Black kostar 1349 kronor.
- Amazon Kindle Touch 7 WiFi, för 949 kronor.
- KOBO Touch 2.0 ligger på 989 kronor
Jag gick förra året helt över till att läsa på läsplatta. Jag har en gammal Sony-modell som kostade runt tusenlappen när jag köpte den. Tyvärr kan jag inte hitta den någonstans, så jag antar att den utgått sortimentet. Men jag använder den dagligen och batteriet laddas cirka en gång i månaden.
Om du inte har provat att läsa e-böcker, eller om du provat och förkastat efter att ha läst på surfplatta eller smartphone, testa igen med en riktig e-läsare med eInk. Då kommer du inse skillnaden.
Källa: Reuters
Läs också dessa artiklar om läsplattor!
- Ska du skaffa en läsplatta eller surfplatta för e-böcker?
- Calibre – Ett grymt verktyg som hanterar dina e-böcker
Fotnot: Mina böcker ges enbart ut i e-boksformat.